chobiho dobrodružstvá

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spoznajme problémy zrúcanín ( Projekt SPZ 2008 )

Združenie na záchranu Lietavského hradu už od roku 2003 aktívne spolupracuje s vlastníkom pri realizácii konzervácie národnej kultúrnej pamiatky zrúcaniny hradu Lietava. Prvý Workshop na tému : Ochrana torzálnej architektúry sme usporiadali v júni roku 2003. Naviazali sme kontakty s odborníkmi a priamo na pamiatke dochádzalo k odovzdávaniu praktických i teoretických skúseností. V roku 2004 prebehli ďalšie tri podobné akcie, pri ktorých sa schádzali záujemcovia o ochranu historických torz na úrovni odborník – laik. V roku 2005 sme s projektom „Poznajme a chráňme hrady Európy boli podporení EÚ fondom Culture 2000. V tom istom roku sme usporiadali taktiež cyklus Workshopov a seminárov na tému Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine. Výstupom tohto projektu bola kniha: Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine. Celý projekt bol podporený z fondu: Obnovme si svoj dom 1.3 MK SR. V roku 2006 sme boli zapojení do projektu: ,,Záchrana pamiatok pre budúce generácie“ podporeného fondom EÚ Culture 2000. Základom projektu bolo organizovanie Workshopov z našej strany predovšetkým na tému ochrana historických torz. Z predchádzajúcich odstavcov vyplýva, že máme s organizovaním podobných aktivít bohaté skúsenosti.

V novom projekte Spoznajme problémy zrúcanín, ktorý bol finančne podporený z MK SR, by sme chceli využiť naše skúsenosti a usporiadať cyklus Workshopov, ktorý by pomohol záujemcom pochopiť zmysel ochrany historických torz, ktoré do slovenskej krajiny nezastupiteľne patria a v mnohých prípadoch sú symbolom určitých oblastí a regiónov. Po  absolvovaní  celého cyklu Workshopov, by mal ich účastník pochopiť a doslova sa dotknúť problematiky záchrany zrúcanín a  mal by byť pripravený na ďalšie hlbšie samo štúdium v tomto obore.

V priebehu prvého jarného Workshopu zostavíme skupinu, s pracovným názvom SPZ 2008, ktorá bude monitorovať stav zrúcanín na Slovensku a sledovať aktivity spojené s ich záchranou. Skupina sa bude skladať z odborníkov a skúsených laikov a bude rozdelená do dvoch tímov po dvoch až štyroch osobách. Každý tím zmapuje stav vopred vytipovaných zrúcanín. Monitorovať sa budú len hrady na ktorých sa niečo už dialo, momentálne sa deje alebo sa plánuje niečo s hradom diať.

Výsledky týchto prieskumov budú na letnom a jesennom Workshope prezentované a  posudzované ako zo strany odborníkov tak aj zo strany laikov. Týmto spôsobom chceme v krátkodobom ako aj v dlhodobejšom horizonte, upozorňovať na kritický stav niektorých objektov,  na ľahostajnosť a bezohľadnosť, ktorá mnoho krát vedie k skaze historického muriva a predovšetkým na nevhodné aktivity vedúce k domnelej ochrane torzálnej architektúry, ktoré sú pre pamiatku niekedy väčším zlom než samotná deštrukcia. (Zďaleka nie všetky aktivity organizácii spojených s ochranou ruín je možné hodnotiť pozitívne). Zároveň chceme sprostredkovať dobré príklady v tomto obore pre ďalších záujemcov. V rámci programu Workshopov, budú prevedené aj výskumy (pamiatkový, archeologický) na pamiatke, ktorých postup bude prezentovaný účastníkom akcie počas prednášok realizovaných v areáli hradu Lietava.

     

Prínos projektu bude mať celoslovenský (prípadne aj medzinárodný charakter), lebo starostlivosť o zrúcaniny prostredníctvom občianskych iniciatív sa v poslednej dobe stáva módou. Preto je dobrá ktorákoľvek aktivita ukazujúca, že sa nejedná o akési chalupárstvo alebo  záhradníctvo v areáli historickej zrúcaniny, ale o veľmi vážnu a zodpovednú prácu pri záchrane pamiatky.

Cieľovou skupinou projektu sú dobrovoľníci so záujmom venovať svoj čas ochrane historických torz na vysokej úrovni. Investori z radov  súkromníkov alebo obcí, ktoré plánujú iniciovať záchranné práce na ruinách. Pracovníci aj majitelia stavebných firiem realizujúcich zákazky v areáloch historických zrúcanín historických stavieb.

Autori projektu SPZ 2008 : Hoferek Aleš, Chobot Ľubomír 2007

 

 


Slovenské hrady | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014