chobiho dobrodružstvá

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zrúcanina hradu Lietava má opäť hradných pánov

Lietavský hrad má po dlhej dobe opäť hradných pánov. Nejde o nejakých novodobých šľachticov, ani o dobrodruhov, ktorým sa cnie za starými časmi. Zodpovednosť a cieľ zachovať zrúcaniny pre budúce generácie im to ani nedovoľujú. Sú to ľudia, ktorí sa roky snažia pre budúce generácie zachrániť túto zrúcaninu - skvost okolia Žiliny. Pôsobia pod hlavičkou Združenie na záchranu Lietavského hradu.
Toto združenie sa stalo prvým na Slovensku, ktoré vlastní celú zrúcaninu hradu. „Pozemok pod hradom naďalej patrí Pozemkovému spoločenstvu lesnému Lietava. Umožnili nám založiť list vlastníctva na hrad Lietava a následne ho darovacou zmluvou previedli na nás,“ vysvetľuje Ľubomír Chobot, výkonný riaditeľ Združenia na záchranu Lietavského hradu. Pozemkové spoločenstvo združuje okolo 250 vlastníkov – akcionárov. Mimochodom, pokiaľ ide o stavbu, okrem Lietavy je ešte vysporiadanou zrúcaninou v našej krajine podľa Ľ. Chobota Lednický hrad (jednu polovicu hradu vlastní obec Lednica a druhú združenie s názvom Historicko-Astronomická spoločnosť).
 
Vlastníkmi z nevyhnutnosti
Lietavský hrad je z právneho hľadiska, ako sa hovorí - na poriadku od 21. októbra 2008. „Mnohí ľudia by si mohli myslieť, že na hrade od začiatku pôsobíme preto, aby sme hrad získali. Prvé kroky na získanie vlastníctva sme však podnikli v podstate až 25. januára tohto roka,“ rozpráva Ľ. Chobot. Aj toto rozhodnutie bolo však nevyhnutné pre záchranu hradu. Do roku 2007 sa totiž občianskemu združeniu darilo cez Pozemkové spoločenstvo lesné, získať dotácie z Ministerstva kultúry, no po zmene vlády sa podmienky zmenili a Pozemkové spoločenstvo lesné bolo vyradené z možných žiadateľov o grant. „V tejto situácii sme nemali ako získať prostriedky na, ako my hovoríme, na pokračovanie úspešnej konzervácie hradu,“ pokračuje Ľ. Chobot, „preto sme boli nútení dotiahnuť právne záležitosti s vlastníctvom hradu do konca.“ V tom období totiž Pozemkové spoločenstvo lesné právne hrad ešte nevlastnilo, iba pozemky pod ním, bolo treba stavbu hradu geodeticky zamerať a bolo treba vybaviť ďalšie administratívne veci. Všetko sa však nakoniec podarilo úspešne právne ošetriť a tým pádom mohol byť založený list vlastníctva na stavbu hradu.
 
Na rovnakej vlnovej dĺžke
Občianske združenie sa stalo vlastníkom hradu, no spoločenstvo vlastníkov s tým súhlasilo s podmienkou, že obec Lietava pristane na to, že v prípade zániku združenia prejde hrad zmluvou o prevode do majetku obce. Obec tak urobila, a tak, aj keby niekto chcel, nemožno tu hovoriť o žiadnych dobrodruhoch či zlatokopoch. Aj darovacia zmluva má určité podmienky. „Jednou z nich je, že sme zrúcaninu získali do daru za účelom rekonštrukcie, konzervácie a správcovstva hradu. Hrad nesmieme predať, založiť, majetok sme medzi sebou ošetrili ešte aj spomínanou zmluvou o prevode s obcou Lietava,“ upresňuje Ľ. Chobot.
Napokon, kladne sa k tomuto kroku vyjadrili aj pamiatkari, lebo, ako hovorí Miloš Dudáš, riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline, už pred rokmi sa rýchlo dostali so združením na rovnakú vlnovú dĺžku. „Už deväť rokov sa venujú metodicky záchrane hradu, pre nás prijateľným spôsobom. Ide o drobné postupy, nie sú to nárazové akcie, ale zabezpečovanie najhorších častí citlivým spôsobom tak, aby sa ruina hradu neznehodnotila,“ konkretizuje M. Dudáš. V tomto procese záchrany sú najdôležitejší podľa Ľ. Chobota dvaja ľudia: statik a metodik, samozrejme, okrem úzkej spolupráce s pamiatkarmi od prvých zásahov na hrade v roku 2003. Práve metodik sa stará o to, ktorý zásah je, a nie je nutný, všetkým problémom na hrade sa totiž nedá venovať naraz.
Vlastníctvo hradu prináša predovšetkým zodpovednosť. „Výhodou je, že môžeme byť šťastní na takom krásnom mieste, lebo hrad sála veľmi pozitívnu energiu, ak si ju tam nájdete. A čo je dôležité, už teraz môžeme aj my žiadať o finančné prostriedky, nie je to cesta jednoduchá, ale je už aspoň možná. Na druhej strane, predtým sme tam pracovali ako dobrovoľníci, no dnes sme podľa pamiatkového zákona povinní sa ako vlastníci o pamiatku starať,“ konštatuje Ľ. Chobot a Miloš Dudáš dodáva: „Z nášho hľadiska je pozitívom, že združenie sa stalo vlastníkom objektu hradu a dalo do poriadku i právne veci, ktoré boli roky zanedbané. Všetko má svoj rub aj líc, aj pre nich vyplývajú povinnosti ako pre riadnych vlastníkov stavby. Povedal by som, že majú zodpovednosť riadneho gazdu domu. Našim cieľom v 21. storočí by nemalo byť hrady znova stavať, ale konzervovať ich a chrániť v prírodnom prostredí. To združenie robí a považujem ho za jedno z najlepších združení, ktoré takto na Slovensku pôsobí.“
Ľubomír Chobot je rodák z Lietavy a na tunajší hrad nedá dopustiť, podľa neho je určite jednou z najkrajších zrúcanín na Slovensku. „Lietava stojí za záchranu. Je to kompaktná zrúcanina, oproti iným na Slovensku v celkom dobrom stave a bola by škoda, keby taká vzácna ruina s krásne zachovanými architektonickými detailmi mala padnúť za obeť času,“ uzatvára Ľ. Chobot.
 
Dana Mlejneková
Fotky z hradu dostupné TU : http://lietava.rajce.idnes.cz/

Článok bol publikovaný v Žilinskom večerníku 11.11.2008

 

Rekonštrukcia južného exteriéru Donjona

Hrad Lietava | stály odkaz

Komentáre

  1. Fandím Vám
    Lietavský hrad je fakt krásny a v krásnom prostredí. Bolo by škoda ak by sa nezachoval ore ďalšie generácie. Držím vám palce. A v lete možno budete potrebovať brigádnikov.... Dajte aj sem pozvánku.
    publikované: 20.11.2008 08:03:39 | autor: plpko (e-mail, web, autorizovaný)
  2. V Lietave mam zahradku s chatkou,
    pohlad na protilahle kopce s hradom je tym najkrajsim, co tam je :-) Casto na hrad chodim a vidim, ze sa tam VELA urobilo a robi. Jasne, aj ja sa mozem pridat, davam k tomuto komentu aj mail.
    publikované: 20.11.2008 08:43:21 | autor: misolietavec (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Držím palce
    Prácu , ktorú robíte pri záchrane hradu je dôležitá , pre zachovanie histórie pre nasledujúce generácie , ono sa to nedá ani z dialky porovnať s presklenými mrakodrapovými budovami - tie sú všade naokol ale nádych romamtiky na hradoch múá svoje neopakovateľné čaro - držím palce
    publikované: 20.11.2008 10:04:43 | autor: hudys (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. čítal som o tom - nech sa darí !
    publikované: 20.11.2008 10:16:04 | autor: sagi (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Zmysluplná činnosť
    Zrúcanina hradu Lietava je miestom, na ktoré sa nezabúda. Kto ho poznal bližšie a precítil, nosí ho v sebe. Nech už je kdekoľvek na svete, nie je mu osud chátrajúceho muriva lietavského hradu ľahostajný. My týmto miestom žijeme a tento život nás hlboko napĺňa. Takýto pocit chceme a musíme ponúknuť tiež iným ľuďom. To je vlastne inakšie nadnesene povedané zmyslom celej našej práce, i tohto projektu. Je veľkolepým zážitkom podieľať sa na záchrane pamiatky zvanej Lietavský hrad. Tento pocit teraz dávame k dispozícii dobrovoľníkom, ktorí prídu pomôcť svojou prácou, sponzorom, ktorí nám túto prácu umožnia a grantovým organizáciám, ktoré nám našu činnosť pomôžu naštartovať na zmysluplnej úrovni.
    publikované: 20.11.2008 10:49:25 | autor: chobi (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Zdravíme svojich rodných, a ostatným - pod hradom sa robia skvelé akcie,
    stoja za to...
    Chobi, osobne želám Lietave krásne dni...
    :-))
    publikované: 20.11.2008 10:56:50 | autor: Rozpravočka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014